Hannah mener, at vi får meget foræret i Danmark. Trods udfordringer har mange brasilianere en særlig livsglæde.

Af Adam Rugh Høy Hansen

Ifølge Hannah har mange brasilianere en særlig gnist og gejst, vi ikke har i Danmark.

For godt 15 år siden flyttede Hannah fra Brasilien til Danmark med sin mor. Hun har derfor tilbragt meget af sin opvækst i Danmark. Der er på mange måder langt fra det eksotiske land med karneval, regnskov og farverige frugter til kartoffellandet Danmark. Hannahs første erindring fra Danmark er at drikke en appelsinjuice i Københavns Lufthavn: “Den var sur ad helvede til. Jeg hældte den ene efter den anden efter den tredje pose sukker i. Så mit første møde med Danmark var virkelig sådan, ‘hey, der er ét eller andet, der er anderledes her.’”

Hannahs mor har ti søskende, mange af dem med børn, og Hannah har derfor et hav af mostre, fætre og kusiner. Hun finder det uoverskueligt at holde sig opdateret på deres liv, når der er så mange af dem, og de bor på den anden side af jorden. Hannah forsøger dog at skrive på fødselsdage og til højtider. I Brasilien boede Hannahs familie tæt på, men da hun flyttede til Danmark, kom hun til at bo i Randers, mens hendes danske familie boede på Sjælland. 

I Brasilien havde Hannahs mor to jobs. Det var nødvendigt, for at hun kunne sende Hannah i en god skole og betale hendes gymnastikundervisning. Ifølge Hannah får vi meget serveret I Danmark: “Der er ikke ret mange forældre i Danmark, tror jeg, som er nødt til at arbejde to jobs for at få basis til at hænge sammen.” Men Hannah mener ikke nødvendigvis, at vi har det bedre i Danmark. Det kommer an på, hvordan man definerer at have det godt. “Snakker vi om økonomi og levestandarder, så er det klart bedre her. Vi er ikke ret mange i Danmark, som bor i et blikskur,” siger Hannah.

Hannah beskriver sin mor som en arbejdshest: “Jeg har tit kigget på min mor og været sådan ‘hvor fanden får du den der energi fra?’” Hun siger, at på trods af, at mange brasilianere umiddelbart er skeptiske og pessimistiske, finder de værdi i at kæmpe for at få det bedre. De finder en gnist og en gejst i at arbejde ekstra. Hannah tror, at for at finde glæde, kan forudsætningen være at have det lidt stramt. Hun spørger, “hvad vil det sige at have det godt? Er det, at man har mad på bordet og ikke mangler noget, eller er det at kunne finde glæde på trods af, at man mangler de der ting?”